Mazurek wschodni

Oryginalny przepis.

Składniki:

Reklama

Ciasto:
- 5 jajek,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 małe cytryny,
- 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich.
Lukier:
- 2 szklanki cukru pudru,
- łyżka soku z cytryny,
- 1/4 szklanki gorącej wody.
Przybranie:
- owoce świeże i z syropu,
- posiekana kolorowa galaretka owocowa,
- smażona skórka pomarańczowa.

Przygotowanie:

Żółtka oddzielić od białek. Białka odstawić w chłodne miejsce, żółtka ucierać z cukrem na puszystą masę. Cytryny umyć, sparzyć wrzątkiem. Do masy jajecznej dodać sok z jednej cytryny i skórkę otartą z obu cytryn. Nie przerywając ucierania, wrzucać orzechy. Z białek ubić sztywną pianę, dodać ją do masy i delikatnie wymieszać. Blachę do pieczenia w formie kwiatka posmarować tłuszczem, posypać tartą bułką. Przełożyć do niej ciasto. Piec je 35 minut w temp. 175 st. C. Gotowe wyjąć z piekarnika, przestudzić. Przygotować lukier. Podane składniki ucierać razem, aż powstanie jednolita masa. Posmarować mazurek lukrem, udekorować pokrojoną galaretką i skórką pomarańczową. Porcja - 310 kcal
Czas przygotowania: 70 minut

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | cytryny | ciasta | Kuchnia świąteczna - Wielkanoc

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje