Meatballsy z indyka

Zapiekane z serem smakują obłędnie!

Składniki

  • mięso z indyka ( świeżo zmielone ) - 500 g
  • ser żółty np. BURSZTYN Skarby Serowara - 250 g
  • biała cebula - 1 szt
  • czosnek - 2 ząbki
  • bułka kajzerka - 1 szt ( + mleko do namoczenia )
  • duże jajko - 1 szt
  • sól, pieprz, cząber
  • świeży koperek
  • świeża chili
  • mąka pszenna do obtoczenia

Sposób przygotowania

Mięso z indyka drobno mielimy, dodajemy bułkę namoczoną wcześniej w mleku oraz jajko. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek oraz przyprawy - sól, pieprz, cząber oraz chili i posiekany koperek.  

Wszystko razem wyrabiamy na gładką masę ( w razie potrzeby dodajemy odrobinę bułki tartej ). Formujemy klopsiki, obtaczamy delikatnie w mące i wstawiamy do chodzenia na ok. 10 minut. 

Reklama

Po tym czasie gotujemy w dużej ilością osolonej wrzącej wody przez ok. 15 minut. Po obgotowaniu układamy w naczyniu do zapiekania, dodajemy pokrojoną w księżyce cukinię i posypujemy dużą ilością startego sera. Zapiekamy przez ok. 10 minut / 160 st. C. Podajemy gorące!   

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje