Medaliony wieprzowe w piwie

Chrupiąca orzechowa warstwa na wierzchu, a pod nią kąski delikatnego mięsa w aksamitnym sosie. To danie wygląda i smakuje niesamowicie! Polecamy!

Czas przyrządzenia: 1 godzina 45 minut
Składniki dla: 4-6 porcji

Składniki

  • 80 dag ziemniaków
  • 4 żółtka
  • 7 łyżek mleka,
  • 10 dag orzechów makadamia (ew. włoskich),
  • 8 gałązek tymianku
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 5 dag masła
  • 80 dag polędwiczek wieprzowych,
  • 12 plasterków wędzonego boczku,
  • 2 łyżki oleju do smażenia,
  • 200 ml jasnego piwa,
  • 15 dag śmietany kremówki,
  • 2 łyżek marynowanego zielonego pieprzu,
  • sól, mielony
  • czarny pieprz,
  • gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania

1. Ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w lekko posolonej wodzie. Jeszcze ciepłe ziemniaki przeciśnij przez praskę. Potem wymieszaj je z 3 żółtkami i 5 łyżkami mleka. Piure przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Przełóż do szprycy cukierniczej z końcówką w kształcie dużej gwiazdki. Na blachę przykrytą pergaminem wyciśnij 16 sporych rozetek. Ostatnie żółtko wymieszaj z resztą mleka. Posmaruj tym ziemniaczane rozetki. Wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 25 minut. 

Reklama

2. W tym czasie orzechy drobniutko posiekaj. Wymieszaj z bułką tartą. Dodaj posiekany tymianek oraz masło. Dobrze utrzyj. Polędwiczki opłucz, osusz, pokrój na 12 grubszych plasterków. Każdy owiń boczkiem. Na patelni rozgrzej olej. Zrumień na nim medaliony. Podlej je piwem i duś 6 minut. 

3. Potem medaliony przełóż na blachę. Na każdym połóż porcję orzechowej masy. Mięso piecz ok. 7 minut w temp. 200 st. Sos z patelni wymieszaj ze śmietaną i zielonym pieprzem. Zagotuj. Przypraw do smaku. Medaliony podawaj z ziemniaczanymi rozetkami i piwnym sosem. Jako dodatek możesz serwować np. brokuły.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje