Medaliony z dzika

Dla koneserów.

Składniki na 4 porcje:

- łyżka sklarowanego masła,
- słoik czerwonej kapusty,
- 2 goździki,
- 2 gwiazdki anyżku,
- 8 medalionów z dzika (po ok. 80 g.),
- 8 plastrów bekonu,
- 2 łyżki oleju,
- 100 ml Portweinu,
- 400 ml zredukowanego bulionu z dziczyzny (lub Wildfondu),
- 2 łyżki marynowanego pieprzu,
- 2 łyżki ciemnej bazy do sosów

Przygotowanie:

Sklarowane masło roztopić w rondlu. Włożyć czerwoną kapustę, goździki i anyż i dusić pod przykryciem przez ok 20 minut na słabym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Każdy plaster mięsa owinąć bekonem, ewentualnie przymocować wykałaczkami. Na patelni rozgrzać olej. Mięso obsmażać z każdej strony po 4 minuty. Mięso zdjąć. Pozostały na patelni tłuszcz zalać portweinem i zredukowanym bulionem. Gotować przez ok. 10 minut na mocnym ogniu, aż połowa płynu odparuje. Dodać marynowany pieprz. Wmieszać bazę do sosów i gotować jeszcze przez minutę. Medaliony podawać z sosem i czerwoną kapustą. Doskonale smakują z krokietami.
Czas przygotowania: 30 minut
Jedna porcja zawiera: 1720 kJ/411 kcal

Dowiedz się więcej na temat: dziczyzna

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje