Meksykańska z mięsem mielonym

Aromatyczne i sycące danie

Składniki

  • 40 dag mięsa mielonego (wieprzowo-wołowego)
  • po 1/2 puszki odcedzonej czerwonej fasolki i kukurydzy
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 1/2 szkl. przecieru pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki
  • 1 płaska łyżeczka czombru
  • szczypta mielonej kolendry
  • 500 ml bulionu
  • olej

Sposób przygotowania

1. Obierz cebulę i papryczkę chili, drobno je posiekaj. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju, wrzuć cebulę i chili. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso. Gdy mięso trochę się przyrumieni, wlej przecier pomidorowy. Wsyp listki, paprykę, czomber i kolendrę. Jeśli nie masz wędzonej papryki, zrób jej zamiennik - wsyp na lekko rozgrzaną, suchą patelnię 4 łyżki mielonej słodkiej papryki. Podpraż, cały czas mieszając. Gdy lekko ściemnieje i zacznie mocno pachnieć, zsyp ją do słoiczka, zakręć. 

2. Do zupy wlej bulion, najlepiej mięsny. Gotuj na małym ogniu, mieszając kilka razy. Po ok. 30 minutach dodaj fasolkę i kukurydzę. Gotuj kolejne 15 minut. 

3. Rozlej zupę do miseczek, ew. udekoruj zieleniną, np. natką pietruszki. Jako dodatek proponujemy tortille pełnoziarniste, podgrzane ze startym serem lub minigrzanki z pieczywa razowego, zrumienione na suchej patelni ze szczyptą chili, granulowanego czosnku i suszonego oregano. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje