Menu na małe przyjęcie sylwestrowe

Organizujesz sylwestra w kameralnym gronie? Oczaruj swoich gości wyjątkowymi potrawami!

Roladki cielęce

Reklama

Składniki: 80 dag mostka cielęcego, 2 dag suszonych grzybów, 4 dag orzechów włoskich, 2 dag kaparów, 2 żółtka, łyżka mąki, natka pietruszki, olej, sól, pieprz, majeranek

Przyrządzanie: Mięso umyć, zdjąć błonę, rozbić je tłuczkiem. Uformować cienki płat w formie prostokąta, ścinając nierówności. Grzyby umyć, moczyć kilka godzin. Ugotować i ostudzić. Pokroić w paseczki. Orzechy sparzyć, obrać ze skórki, utłuc w moździerzu lub zawinąć w ściereczkę i kilkakrotnie rozgnieść wałkiem do ciasta. Połączyć je z grzybami, opłukanymi kaparami, posiekaną natką i zmielonymi okrawkami mięsa. Doprawić. Rozłożyć na mostku, zwinąć w rulon. Obwiązać go nitką, posypać przyprawami oraz mąką. Zrumienić na tłuszczu. Skropić wodą i upiec, polewając sosem. Podawać z ryżem i ananasem.
1 porcja - 380 kcal Czas przygot.: 50 minut

Grzanki z łososiem

Składniki: 4 tosty lub 4 kromki chleba, łyżka masła, 2 cebule, 4 plasterki łososia, 1/2 pęczka koperku, 4 plasterki żółtego sera, sól, pieprz, 1/2 cytryny.

Przyrządzanie: Tosty lub kromki chleba posmarować masłem. Opiec je kilka minut w piekarniku, w tosterze lub na suchej patelni. Wyjąć. Plastry łososia pokroić, ułożyć na kromkach pieczywa. Plastry żółtego sera pokroić w trójkąciki. Ułożyć na łososiu.

Koperek opłukać, wysuszyć i drobno pociąć. Posypać nim grzanki. Doprawić solą oraz pieprzem. Nad każdą grzanką wycisnąć kilka kropli soku z cytryny.

Grzanki podawać gorące. Najlepiej przygotować je tuż przed podaniem. Można wcześniej przygotować wszystkie składniki. Jeśli ktoś lubi łososia na ciepło, można włożyć już przygotowane grzanki do piekarnika. Jeśli jednak wolimy zimne płaty łososiowe, pieczemy same grzanki, szybko je dekorujemy i podajemy.
1 porcja - 180 kcal, Czas przygot.: 15 minut

Sałatka z cykorią

Składniki: jedna cykoria, 2 pomarańcze, mozzarella, łyżka octu winnego lub jabłkowego, łyżka oliwy, 1/4 cytryny, pieprz, sól, łyżeczka musztardy sarepskiej.

Przyrządzanie: Cykorię umyć, odciąć końcówkę. Oddzielić od siebie liście, każdy bardzo dokładnie umyć. Wybrać najładniejsze liście, ułożyć je na dnie sporej salaterki.

Pomarańcze sparzyć, z jednej zetrzeć na tarce skórkę. Obydwie wyfiletować (odciąć nożem skórkę, oddzielić od siebie cząstki, uważając, by usunąć błonki). Cząstki pomarańczy ułożyć na cykorii.

Mozzarellę odcedzić z wody, pokroić w grubą kostkę. Ułożyć na pomarańczy. Oliwę, musztardę, sok z cytryny, sól, pieprz wymieszać. Polać surówkę, posypać skórką pomarańczową.
1 porcja - 160 kcal, Czas przygot.: 30 minut

Pasta selerowa

Składniki: duży seler, 20 dag orzechów włoskich, sól, pieprz, puszka tuńczyka, 1/2 szklanki śmietanki 30-proc., świeży ogórek, kilka rzodkiewek, 1/2 pęczka koperku, 2 dymki, 6 tostów

Przyrządzanie: Seler umyć, obrać ze skórki. Opłukać. Ugotować w niewielkiej ilości wrzącej wody. Ostudzić, zemleć w maszynce do mielenia mięsa.

Orzechy sparzyć, obrać ze skórki. Zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Tuńczyka osączyć z zalewy. Połączyć z selerem i orzechami. Śmietankę kremówkę ubić, dodać do masy. Delikatnie wymieszać. Ogórek umyć, pokroić w plastry. Z tostów wyciąć okrągłe grzanki. Masę układać na grzankach, na to kłaść plastry ogórka. Posypać koperkiem i pokrojoną w kostkę dymką. Na wierzchu ułożyć plasterki rzodkiewki. Posypać solą i pieprzem.
1 porcja - 230 kcal, Czas przygot.: 40 minut

Sos wiśniowy

Składniki: 1/2 opakowania mrożonych wiśni bez pestek, szklanka czerwonego wytrawnego wina, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, cukier, łyżeczka startego chrzanu, 1/2 łyżeczki cynamonu, 4 goździki, odrobina gałki muszkatołowej.

Przyrządzanie: Wiśnie rozmrozić. Wrzucić razem z sokiem do rondelka, zalać winem, gotować około 15 minut. Pod koniec gotowania dodać goździki, cynamon, utartą gałkę muszkatołową, szczyptę soli. Odstawić, ostudzić. Wyjąć goździki. Przetrzeć przez sito. Do przetartych wiśni dodać chrzan, wyciśnięte w prasce ząbki czosnku. Wymieszać. Jeśli sos będzie za gęsty, bo wyparowało za dużo wina, dodać przegotowaną wodę i wymieszać. Doprawić. Podawać do roladek.
1 porcja - 160 kcal, Czas przygot.: 30 minut

Dowiedz się więcej na temat: cytryny | plastry | menu | sól

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje