Mielone idealne

Wystarczy odrobina kulinarnej fantazji, by zamiast kotletów mielonych z mięsa mielonego wyczarować inne, równie pyszne, a oryginalne dania.

Najsmaczniejsze mięso mielone to mięso mieszane: wieprzowe, wołowe, a nawet z dodatkiem mięsa drobiowego.

Reklama

Taka mieszanka powinna zawierać najwięcej mięsa wieprzowego, bo zawiera ono sporo tłuszczu, który wydobywa smak potrawy.

Składniki:

Ciasto:

  • szklanka mąki pszennej
  • pół szklanki gorącej wody
  • łyżka oleju
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 40 dag mięsa mielonego
  • papryka
  • puszka kukurydzy
  • 2 ząbki czosnku
  • cebula
  • garść świeżego szczypiorku
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz sól

Przygotowanie:

1. Mąkę wymieszaj z solą, wlej gorącą wodę, dodaj olej, wymieszaj. Zagnieć ciasto, przykryj ścierką i odstaw na 20 minut. Ciasto podziel na 4 części, każdą uformuj w kulkę, spłaszcz, rozwałkuj na placek trochę większy niż dno patelni. Smaż na suchej patelni po minucie z obu stron.

2 Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć pokrojone paprykę, czosnek, cebulę, podsmaż. Dodaj mięso, dopraw. Smaż 15 minut, dodaj kukurydzę. Farsz zawijaj w placki.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje