Mielone w pomidorach

Sycące i aromatyczne.

Składniki:

  • 8 pomidorów
  • 1 czerstwa bułeczka
  • 1 jajko
  • 60 dag mieszanego mielonego mięsa
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka musztardy
  • 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • listki bazylii

Przygotowanie:

1. Bułeczkę namocz. Zetnij wierzchy pomidorów i wydrąż je. Odcięte wierzchy pokrój w kostkę. Mięso przełóż do miseczki, dodaj odciśniętą kajzerkę, jajko i pomidory. Masę przypraw musztardą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dobrze wyrób. Uformuj 8 owalnych kotletów. Włóż je do wydrążonych pomidorów. Plasterki boczku pokrój na połówki, przykryj nimi kotleciki.

Reklama

2. Nafaszerowane pomidory ustaw w żaroodpornym naczyniu. Podlej odrobiną wody. Skrop oliwą. Piecz 35 minut w temp. 190°C. Udekoruj bazylią.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje