Mięsa bez grama tłuszczu

Kurczaka, wołowinę, żeberka czy indyka można przyrządzić bez dodatku tłuszczu! Wystarczy sól, miód, rękaw do pieczenia, folia aluminiowa i kilka innych "sztuczek".

Jedz i... chudnij!
Jedz i... chudnij!123RF/PICSEL

Pierś indyka z rękawa

Składniki:

- duży filet z piersi indyka

- ok. 8 dag sera pleśniowego lub feta

- 20 dag mrożonego szpinaku

- 2 ząbki czosnku

- 2-3 łyżki śmietany 12 proc.

- jajko

- sól i pieprz

- 2/3 szkl. bulionu drobiowego

- roszponka i małe pomidory do dekoracji

Sposób przygotowania:

- W garnku rozmroź szpinak, dodaj posiekany czosnek, śmietanę, jajko, dopraw solą, pieprzem i duś na małym ogniu przez ok. 5 minut, mieszając.

- Mięso rozbij, oprósz solą i pieprzem. Na środku ułóż szpinak, pokrojony ser i zwiń. Zwiąż nicią spożywczą lub zepnij wykałaczkami. Włóż do foliowego rękawa, w środku podlej bulionem, zawiąż rękaw i piecz w brytfannie 30-40 min. Po 25 min przetnij rękaw u góry, aby mięso się dopiekło.

Żeberka duszone z porami

Składniki:

- około 1 kg żeberek

- 1⁄2 kg porów (tylko białych części)

- szkl. bulionu (najlepiej niezbyt słonego)

- małe jasne piwo

- pieprz mielony oraz w ziarnach (czarny oraz czerwony)

- sól (gruboziarnista oraz zwykła)

- jako dodatek do dania: białe pieczywo lub ziemniaki z wody

Sposób przygotowania:

- Żeberka umyj, pokrój je na mniejsze kawałki (najlepiej na grubość dwóch palców). Następnie na dużą, głęboką patelnię wysyp łyżeczkę gruboziarnistej soli. Poczekaj, aż się na tyle rozgrzeje, że zacznie lekko podskakiwać. Wtedy obsmaż na niej żeberka (obracaj je, by nie przywarły), po czym zdejmij z patelni i przełóż w ciepłe miejsce (tłuszczu z żeberek, który się wytopi, nie wylewaj).

- Na patelni po smażeniu żeberek połóż pokrojony w kółka por (tylko białe części; zielone liście możesz zostawić np. do zupy). Zalej bulionem i duś przez ok. 15 min. Po tym czasie ponownie włóż na patelnię żeberka, dodaj pieprz i zalej piwem. Duś kolejne 10-15 min (aż płyn się zredukuje). Żeberka podaj z porami i sosem z patelni, np. z ziemniakami lub chlebem.

Kurze udka w miodzie

Składniki:

- 8 udek z kurczaka (samych pałek)

- 4 łyżki wielokwiatowego, płynnego miodu

- 2 łyżki musztardy

- 1/2 łyżeczki brązowego cukru

- sól, pieprz, słodka papryka w proszku

Sposób przygotowania:

- Miód połącz z musztardą. Dopraw pieprzem, cukrem oraz słodką papryką w proszku (możesz użyć też gotowej przyprawy do kurczaka).

- Udka umyj, osusz, lekko osól, po czym wrzuć je do miski, obtocz dokładnie w marynacie, przykryj miskę i wstaw ją do lodówki na co najmniej 2 godziny (albo nawet na całą noc).

- Po tym czasie udka przełóż do rękawa do pieczenia, a ten umieść w brytfance. Piecz w temp. 180°C przez ok. 30-40 minut, aż udka lekko zbrązowieją (po około 20 minutach pieczenia rękaw przetnij u góry, by udka ładnie się spiekły).

Cielęcina na soli z mango

Składniki:

- 80 dag sznycli cielęcych

- puszka mango w plastrach

- chili

- pęczek kolendry

- sól (zwykła i gruboziarnista), pieprz, curry

- 2 limetki

- 200 ml mleka kokosowego

- szkl. bulionu

Sposób przygotowania:

- Sznycele pokrój na połówki. Rozetnij chili. Usuń nasionka, strączek posiekaj. Osącz mango. Posiekaj kolendrę. Na silnym ogniu, na łyżce gruboziarnistej soli, szybko obsmaż mięso z każdej strony po 2 minuty. Oprósz pieprzem i curry, zdejmij (odłóż w cieple). Z patelni usuń sól, podgrzej na niej mango, dodaj sok z limetki, łyżkę curry, zasmaż, nie rumieniąc. Podlej bulionem i mleczkiem kokosowym. Gotuj 2 minuty. Dodaj kolendrę. Dopraw. Sosem polej mięso. Danie podawaj z ryżem.

Medaliony sycylijskie

Składniki:

- 4 kotlety schabowe

- po pęczku świeżego tymianku i oregano

- cebula

- ząbek czosnku

- łyżka mąki

- opakowanie przecieru pomidorowego

- 3 łyżki małych czarnych oliwek

- sól (zwykła i gruboziarnista)

- pieprz

- szczypta cukru

- 2/3 szkl. bulionu

Sposób przygotowania:

- Kotlety i zioła umyj, osusz. Plastry mięsa obwiąż nicią kuchenną i połową gałązek tymianku, tak by powstały zgrabne medaliony. Oprósz solą i pieprzem. Na patelnię wsyp łyżkę lub półtorej gruboziarnistej soli. Gdy zacznie podskakiwać, krótko obsmaż na niej mięso z obu stron. Następnie zdejmij mięso z patelni, usuń sól, wlej trochę bulionu, ponownie włóż mięso i duś je jeszcze 15 min.

- Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Dodaj do mięsa. Mieszając, dodaj mąkę, a następnie przecier i zagotuj. Dopraw solą, pieprzem, cukrem i ew. kilkoma kroplami octu balsamicznego lub czerwonym winem. Dodaj oliwki i resztę posiekanych ziół. Chwilę podgrzej i podaj np. z ziemniakami.

Pierś kurczaka na szybko

Składniki:

- 2 podwójne piersi z kurczaka

- sól, pieprz

- po szczypcie majeranku, lubczyku, tymianku

- łyżeczka suszonego czosnku

- słodka papryka w proszku

- szczypta chili

- 2 łyżki miodu

- natka pietruszki i cytryna do dekoracji

Sposób przygotowania:

- Piersi kurczaka umyj, osusz, a następnie podziel je na cztery kotlety, lekko rozbij.

- Płynny miód, najlepiej wielokwiatowy, dokładnie wymieszaj z ziołami oraz z przyprawami. Następnie tą mieszanką natrzyj starannie mięso i odłóż na chwilę do lodówki.

- Rozgrzej mocno patelnię grillową, a następnie usmaż na niej filety z kurczaka, odwracając i w razie potrzeby lekko podlewając odrobiną gorącej wody. Jeśli zostało ci trochę mieszanki miodowo-ziołowo-przyprawowej, którą natarłaś mięso, możesz dodatkowo smarować nią mięso podczas smażenia.

- Gotowe mięso serwuj udekorowane plastrami cytryny oraz listkami świeżej natki pietruszki. Możesz podawać je z pieczywem, ryżem lub opiekanymi ziemniakami.

- Jako dodatek do dania możesz serwować także surówkę z kiszonej kapusty z dodatkiem marchewki. Dobrze będzie smakowało też z sałatką z czerwonej kapusty lub tartą marchewką doprawioną sokiem z cytryny.

Kurczak zaparzany

Składniki:

- 2 podwójne piersi z kurczaka

- sól, świeżo mielony pieprz, słodka papryka w proszku

- 1/2 szklanki bulionu drobiowego

- do dekoracji natka pietruszki, pomidor

Sposób przygotowania:

- Piersi kurczaka umyj, osusz, a następnie podziel je na cztery kotlety. W garnku zagotuj wodę. Każdy kawałek mięsa zanurz na moment we wrzątku (mięso zetnie się na wierzchu, "zamknie", będzie po upieczeniu soczyste).

- Następnie kurczaka osól, oprósz pieprzem oraz słodką papryką. Połóż każdy kotlet na osobnym kawałku folii aluminiowej, skrop bulionem, zawiń i upiecz na blasze (ok. 20 min, temp. ok. 170°C). Na koniec odwiń z folii i dopiecz.

Żeberka z ananasem

Składniki:

- 1,5 kg żeberek (jeden pas)

- puszka ananasa w zalewie

- 5 łyżek miodu

- 3 łyżki ostrego ketchupu

- płatki ostrej papryki

- sól

Sposób przygotowania:

- Żeberka starannie opłucz. Trzy łyżki zalewy z ananasa wymieszaj z 3 łyżkami miodu, ketchupem i szczyptą soli. Posmaruj cały pas żeberek i odstaw na dobę.

- Następnego dnia ułóż mięso w brytfance i piecz je przez około 50 minut w temperaturze 180°C, skrapiając je często zalewą z ananasa i odwracając.

- Na 10 minut przed końcem pieczenia do brytfanki dołóż całe plastry ananasa z puszki, posmarowane resztą miodu i oprószone płatkami ostrej papryki.

- Danie podawaj np. z ryżem, wymieszanym z rodzynkami oraz kukurydzą z puszki. Ryż oraz żeberka polej przed podaniem sosem powstałym podczas pieczenia. Udekoruj np. świeżymi ziołami.

Szynka z jabłkami

Składniki:

- 8 plastrów szynki wieprzowej

- 2 jabłka

- po łyżce musztardy i konc. pomid.

- majeranek

- sól, pieprz, kminek, pieprz ziołowy

- kg ziemniaków

- po 3 łyżki majonezu i jogurtu

- ząbek czosnku

- świeża natka, tymianek, koperek

- 1/2 szkl. bulionu

Sposób przygotowania:

- Mięso cienko rozbijam. Jabłka obieram, kroję na ćwiartki, usuwam gniazda nasienne. Mięso z jednej strony smaruję musztardą (najlepiej francuską) oraz koncentratem pomidorowym, lekko solę i oprószam pieprzem, majerankiem oraz kminkiem.

- Na każdym kawałku szynki kładę po ćwiartce jabłka. Zwijam w roladkę, spinam wykałaczką.

- Pozwijane roladki odkładam na 20 minut. W tym czasie obieram ziemniaki, gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam i studzę.

- Mięso kładę na patelni grillowej i obracając, przypiekam lekko ze wszystkich stron, podlewając bulionem. A Następnie zdejmuję roladki z patelni, owijam folią aluminiową i dopiekam w piekarniku na blasze przez około 15 minut.

- Robię sos: majonez mieszam z jogurtem, roztartym czosnkiem, pieprzem ziołowym oraz posiekanymi ziołami. Łączę z ostudzonymi ziemniakami. Gotowe mięsne roladki podaję z ziemniakami w sosie.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas