Mięsne kąski z sosem czosnkowym

Gyros jak z greckiej tawerny! Ale w naszej wersji na pszennych bułeczkach. Świetnie smakuje także z frytkami. Najlepiej pieczonymi, wtedy są mniej kaloryczne i zdrowsze!

Czas przyrządzenia: ok. 25 min + marynowanie 30 min
Składniki dla: 4 osób

Składniki

  • 50 dag wieprzowiny gulaszowej,
  • 2 bułeczki
  • 1 cebula
  • 2 pomidory
  • 8 listków sałaty
  • 5 łyżek oleju
  • suszony rozmaryn i tymianek
  • mielona słodka i ostra papryka
  • sól
  • pieprz
  • granulowany czosnek
  • Sos czosnkowy:
  • 1 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 1 łyżka oleju
  • sól
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania

1. Olej wymieszaj z suszonymi ziołami, ostrą i słodką papryka oraz granulowanym czosnkiem. Dodaj sól i pieprz do smaku. Mięso opłucz, osusz, potnij w cienkie paski. Wymieszaj je z marynatą i obraną, pokrojoną w piórka cebulą. Wstaw na 30 minut do lodówki.

2. Sałatę oraz pomidory umyj, osusz. Pomidory pokrój w plasterki, większe liście sałaty porwij na kawałki.Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, wymieszaj z jogurtem, łyżką oleju, posiekanym koperkiem oraz odrobiną soku z cytryny. Sos posól do smaku.

3. Bułeczki rozetnij w poprzek.Zrumień w mocno rozgrzanym piekarniku.Patelnię rozgrzej. Porcjami smaż na niej zamarynowane mięso. Na bułkach rozłóż liście sałaty oraz plastry pomidorów. Połóż po porcji gyrosa. Polej sosem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje