Mięsne kulki w cieście francuskim

Ciasto rozwiń i z każdego wytnij 12 krążków.

Składniki na 10 porcji:

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 40 dag mięsa mielonego
  • posiekana natka pietruszki
  • łyżka musztardy
  • jajko
  • kajzerka namoczona w mleku
  • świeża rukola
  • słoiczek dżemu z żurawiny
  • 10 dag bułki tartej
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Ciasto rozwiń i z każdego wytnij 12 krążków. Nakładaj na siebie po 2 krążki i zlepiaj ze sobą ich brzegi. Piecz 25 minut w temp. 200°C.

2. Rukolę opłucz, osusz. Mięso rozdrobnij widelcem. Dodaj jajko, musztardę, natkę i namoczoną bułkę. Wymieszaj, uformuj z masy małe kulki i obtocz je w bułce tartej. Do garnuszka wlej tyle oleju, by przykrył kulki. Rozgrzej. Wrzucaj kulki na głęboki tłuszcz, smaż z obu stron na rumiano. Krążki ciasta wyjmij i spłaszcz łyżką od góry. Ułóż na każdym listek rukoli oraz jeszcze ciepłe kulki mięsa. Polej dżemem z żurawiny.

Czas przygotowania: ok. godziny


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje