Mięsne pulpety w sosie pomidorowym

Pulpety z indyka z dodatkiem płatków jaglanych i sosem pomidorowym, uzupełnione o dodatki zieleniny oraz sera żółtego zasmakują wszystkim biesiadnikom.

Mięsna uczta do syta
Mięsna uczta do syta123RF/PICSEL

Pulpety:

Wywar:

1. Marchewkę, pietruszkę, seler, cebulkę, dwa ząbki czosnku obieramy, myjemy, kroimy umieszczamy w garnku z zielem angielskim i listkiem laurowym, zalewamy litrem wody. Gotujemy całość pod przykryciem ok. 40 minut, aż warzywa staną się miękkie. 

2. W misce łączymy mielone mięso, jajko, szczypior, koperek, dwie łyżki płatków jaglanych, mieloną paprykę, sól, pieprz, mielone ziele angielskie oraz dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę. Mieszamy wszystko rękami. Formujemy pulpety, z podanej ilości składników powinno być ich 10, obtaczamy je w mące. Delikatnie wrzucamy do gotującego się wywaru.

3. Pulpety podgotowujemy 12 minut, dodajemy do całości dwie łyżki koncentratu, pod koniec gotowania dodajemy łyżkę mielonego siemienia lnianego. Gotowe danie wykładamy na talerze i posypujemy startym serem i zieleniną.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas