Mieszanka studencka na trzy sposoby

Jeśli uważasz, że Mieszanka studencka jest wyłącznie przekąską, ten tekst wyprowadzi Cię z błędu. Sprawdź jakie zastosowanie kulinarne mają popularne bakalie. Nie tylko upieczesz z nimi ciasto, ale także przyrządzisz przystawkę i sałatkę śniadaniową. Szybko, lekko i zdrowo!

Inspiracji kulinarnych dostarcza firma LARO, laureat programu „Doceń polskie”.

Szybka i zdrowa sałatka śniadaniowa

Składniki

  • garść świeżej roszponki
  • garść kukurydzy
  • ok. 70 g sera Feta
  • łyżka stołowa kaparów
  • garść zielonych oliwek
  • garść Mieszanki studenckiej np. LARO
  • łyżka jogurtu naturalnego
  • łyżeczka musztardy

Sposób przygotowania:

Reklama

1. W miseczce umieszczamy umytą roszponkę, następnie dodajemy fetę i oliwki. Jogurt mieszamy z musztardą i polewamy sałatkę. Następnie dodajemy resztę składników. 

2. Mieszamy całość.

Przystawka orzechowa

Składniki

  • kępki świeżej roszponki
  • 3 łyżki stołowe kukurydzy
  • około 50 g sera Feta
  • łyżka stołowa kaparów
  • 6 dużych zielonych oliwek
  • 3 czubate łyżki Mieszanki studenckiej np. LARO

Sposób przygotowania:

1. Fetę i oliwki kroimy w drobną kostkę. W małych słoiczkach (lub szklankach "literatkach") układamy warstwami składniki: kukurydzę, ser, Mieszankę studencką, kapary i oliwki. 

2. Na samej górze układamy kępki roszponki. 

Keks Laruś

Składniki

  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 5 jaj
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 kostki margaryny
  • 200 g Mieszanki studenckiej np. LARO
  • 100 g odsączonych z syropu owoców (gruszki, śliwki, melon, jabłka, skórka pomarańczowa)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

1. Jajka i cukier łączymy, a następnie ubijamy na parze. Margarynę ucieramy. Do ubitej masy jajeczno-cukrowej dodajemy napowietrzoną margarynę. Do przesianej mąki pszennej dodajemy proszek do pieczenia, Mieszankę studencką np. LARO oraz odsączone owoce z syropu. 

2. Składniki mieszanki obtaczamy w mące, następnie delikatnie mieszamy z masą biszkoptowo-tłuszczową.

3. Tak powstałe ciasto wylewamy do foremek aluminiowych i pieczemy w temperaturze 180-190 st. C, przez około 80 min. Ciasto najlepiej naciąć wzdłuż (pośrodku formy); zapobiegnie to nadmiernemu pękaniu. 

4. Do dekoracji możemy użyć cukru pudru i owoców kandyzowanych.

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje