Miętus w tempurze z ciecierzycą i groszkiem

Przepis dla dzieci autorstwa jurora "Top Chefa" Josepha Seeletso. Składniki na 4 porcje. Czas wykonania: 45 minut.

Miętus w tempurze z ciecierzycą i groszkiem
Miętus w tempurze z ciecierzycą i groszkiemmateriały prasowe

Składniki:

  • 600 g filetów z miętusa bez skóry
  • 200 g mąki razowej
  • 200 ml wody gazowanej
  • żółtko
  • 300 ml oleju roślinnego
  • 150 g ciecierzycy
  • 60 g zielonego groszku
  • 4 ząbki czosnku
  • 30 ml sosu rybnego z anchois
  • pół cytryny
  • łyżka oliwy z oliwek
  • mięta

Sposób wykonania:

Filety z miętusa opłucz, osusz, pokrój w mniejsze kawałki i zamarynuj w sosie rybnym.

Z mąki, wody i żółtka przy­gotuj gęste ciasto naleśnikowe. Włóż je do lodówki na 10 minut. Ciecierzycę namocz dzień wcześniej, następnie gotuj ok. 45 minut. 10 minut przed końcem gotowania dodaj sól. Odcedź i wyłuskaj zarówno ciecierzycę, jak i groszek. Przełóż wszystko do moździerza, wlej łyżkę oliwy i sok z połowy cytryny. Utrzyj wszystko na piure. Dopraw pieprzem.

Rybę dokładnie obtocz w cieście naleśnikowym. Dobrze rozgrzej na patelni olej roślinny, a następnie smaż na nim rybę w cieście ok. 5 minut na złoty kolor. Wyłóż na papierowy ręcznik.

Serwuj na talerzu z przygotowanym piure i dekoracją z mięty.

"Mali szefowie kuchni“ Joseph Seeletso
"Mali szefowie kuchni“ Joseph Seeletsomateriały prasowe

Przepis pochodzi z książki "Mali szefowie kuchni“, w której Joseph Seeletso przygotowuje śniadania, zupy, dania mięsne i rybne, dania bezglutenowe, przekąski na przyjęcia oraz desery wraz z siedmiorgiem bardzo młodych, przyszłych kucharzy. Udowadnia, że gotowanie z dziećmi nie musi być nudne, a dania banalne w smaku. Prezentuje przepisy wykwintnych dań, zarówno dla amatorów jak i profesjonalistów, które można przygotować wraz z dziećmi.

Joseph Seeletso zdobył wykształcenie zawodowego szefa kuchni w Westminster Kingsway College w Londynie, gotował na oczach widzów w programie "Dzień Dobry TVN" oraz w "Pytanie na śniadanie" w TVP2, juror I i II edycji programu "Top Chef".

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas