Migdałowe crumble ze śliwkami kalifornijskimi i jabłkami

Dla miłośników słodkości. Idealny deser na jesień!

Czas przyrządzenia: 30-40 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 200 g przepołowionych np. Śliwek Kalifornijskich
  • 8 małych lub 6 dużych jabłek (obranych, pokrojonych)
  • 25 g cukru pudru
  • Odrobina wody
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 100 g zimnego masła
  • 75 g brązowego cukru

Sposób przygotowania

Nagrzej piekarnik do temperatury 180°C. W średnim garnku ugotuj jabłka z cukrem pudrem i wodą, aż będą miękkie (nie doprowadzaj do konsystencji puree). Dodaj śliwki kalifornijskie i umieść w naczyniu żaroodpornym. Kruszonka: wymieszaj palcami mąkę, zmielone migdały, brązowy cukier oraz masło. Na wierzch masy owocowej wyłóż kruszonkę. Całość umieścić w nagrzanym piekarniku. Sprawdź crumble po 30 minutach - powinno być lekko brązowe na górze. Serwuj z kremem.

Reklama


materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje