Migdałowiec z węgierkami i lekką kruszonką

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.

Składniki na 10-12 porcji:

Reklama

Spód:

  • 20 dag mąki pszennej
  • 10 dag + 1 łyżka zimnego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 duże jajko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli;

Nadzienie:

  • 40 dag węgierek
  • 2 łyżki likieru migdałowego
  • 2 łyżki cukru pudru;

Kruszonka:

  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

1. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. 10 dag masła pokrój na kawałki i połącz z mąką. Dodaj sól, jajko, obydwa cukry. Szybko zagnieć ciasto. Zawiń je w folię i schładzaj 40 minut.

2. Śliwki umyj, wytrzyj. Wyjmij pestki, miąższ pokrój na cząstki. Przemieszaj je z likierem i cukrem pudrem. Schłodzone ciasto rozwałkuj. Ułóż w foremce posmarowanej resztą masła.

3. Placek w foremce gęsto ponakłuwaj widelcem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ºC. Piecz 10-12 minut na złoty kolor. Po wyjęciu lekko przestudź.

4. Składniki na kruszonkę posiekaj, tak by powstały drobne grudki. Na podpieczony spód wyłóż śliwki. Posyp je kruszonką. Tartę piecz jeszcze ok. 20 minut w temperaturze 175ºC.

Czas przygotowania: 90 minut

Migdałowiec na zapas

W wolnej chwili przygotuj ciasto. Zawiń je szczelnie w folię spożywczą. Włóż do zamrażalnika. 1 kg śliwek wypestkuj, wrzuć do płaskiego garnka i zasyp 20 dag brązowego cukru. Podgrzewaj na małym ogniu, aż śliwki rozpadną się i zgęstnieją. Powidła przełóż do słoika, pasteryzuj 10 minut. W dniu pieczenia: wysmaruj foremkę tłuszczem, zetrzyj zamrożone ciasto na tarce z grubymi otworami. 2/3 wiórków wsyp do foremki, ugnieć. Podpiecz, nałóż powidła. Posyp resztą wiórków ciasta i upiecz.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje