Mini babeczki z pasztetem i słodko – kwaśnym musem

Babeczki na słono? Czemu nie!

Składniki dla: 20 sztuk

Składniki - babeczki

  • 15 dag mąki pszennej
  • Pół kostki masła
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki wody

Składniki - pasztet i mus

  • 0,25 kg wołowiny
  • 0,15 kg wątróbki
  • 2 średnie cebule
  • 2 jajka
  • 1 bułka
  • 120 g Złotych owoców (miechunki peruwiańskiej) np. Bakalland
  • 70 g Mango np. Bakalland
  • Szczypta chilli
  • Sok z wciśniętej pomarańczy
  • Pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • Sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy i siekamy razem z masłem, dodajemy żółtko wymieszane  z odrobiną wody i wyrabiamy jednolite ciasto. Następnie dość cienko, wykładamy ciastem mini foremki. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez ok. 20 minut (aż osiągną złoty kolor). Zaraz po upieczeniu babeczki wyjmujemy z foremek. Do gotowych babeczek przekładamy pasztet i mus.

Reklama

Pasztet i mus:

Przyprawy gotujemy przez ok. 5 minut w małej ilości wody. Mięso kroimy na małe kawałki i wkładamy do dużego garnka, dodajemy drobno posiekaną cebulę i ostudzony wywar. Gotujemy na małym ogniu, a następnie dusimy pod przykryciem, aż mięso zmięknie (przez ok. 1 godzinę). Pod koniec gotowania, dodajemy bułkę i sparzoną we wrzątku wątróbkę. Po wystudzeniu mięsa mielimy 

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje