Mini kółka z karmelizowanym rabarbarem

Dzieci mają setki pomysłów i potrafią korzystać ze swojej wyobraźni i kreatywności w zaskakujący sposób. Interesują się też tym, co robią dorośli i chcą uczestniczyć w ich zajęciach. Chętnie np. próbują swoich sił w kuchni. Warto je dopingować i wykorzystywać ich pomysłowość, by razem przeżywać kulinarne przygody i odkrywać nowe smaki.

Makaron na słodko
Makaron na słodkomateriały prasowe

Sposób przygotowania

1. Na pierwszy ogień...

Makaron (np. Lubella) ugotuj według przepisu na opakowaniu. Płatki migdałów upraż na suchej patelni, ciągle mieszając, aż uzyskają złoto-brązowy kolor.

2. Jesteś na półmetku...

Rabarbar obierz i pokrój na 3 cm kawałki. W szerokiej patelni rozgrzej 2/3 miodu i smaż na nim rabarbar - po 3 minuty z każdej strony. Gdy się skarmelizuje, podlej go sokiem pomarańczowym i duś, aż zmięknie. Następnie dodaj do niego łyżkę masła.

 3. To już prawie meta!

Na koniec wymieszaj rabarbar z makaronem, dodaj jogurt grecki i posyp migdałami.

Brawo! Oto Twoje przepyszne, owocowo-makaronowe danie!  

Spaghetti bolognese - wyjątkowy makaron z mięsemInteria Kulinaria
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas