Minipizza na bułce (po 2. roku)

Kiedy nie masz czasu na przygotowanie obiadu z dwóch dań, proponujemy przepis na szybką pizze. Na zrobienie jej wystarczy kwadrans, a smakuje wyśmienicie. Możesz zmodyfikować przepis kładąc na bułce plasterki salami.

Minipizzę zrobisz naprawdę bardzo szybko.
Minipizzę zrobisz naprawdę bardzo szybko. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • łyżka oliwy
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • 50 g tartego żółtego sera
  • 1 pomidor
  • kilka listków bazylii
  • 1 kajzerka

Sposób przygotowania:

Oliwę podgrzej w rondlu. Podsmaż pokrojony czosnek i obraną, posiekaną cebulę (przez około 3-4 minuty).

Dodaj przecier pomidorowy i gotuj, aż sos stanie się gęsty. Po zdjęciu z ognia dorzuć listki bazylii oraz sól i pieprz do smaku.

Bułkę przekrój wzdłuż, opiecz w piekarniku przez 2 minuty, a następnie posmaruj przygotowanym wcześniej sosem.

Na kajzerkę połóż pokrojonego pomidora i posyp żółtym serem.

Wstaw minipizzę do rozgrzanego do 200°C piekarnika i zapiecz na jasnozłoty kolor.

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas