Miniptysie o smaku bananowym

Ten smak pokochają nie tylko dzieci

Składniki dla: 20 sztuk

Składniki - ciasto

  • 10 dag mąki pszennej
  • 8 dag masła
  • 2 jajka
  • 160 ml przegotowanej wody

Składniki - krem

  • 300 ml śmietany kremówki 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 dojrzały banan

Składniki - polewa

  • 5 dag czekolady mlecznej lub deserowej
  • 5 dag czekolady gorzkiej
  • 3–4 łyżki śmietany kremówki

Sposób przygotowania

1. Ciasto: do garnka wlej wodę i dodaj pokrojone masło. Gotuj na małym ogniu, aż masło się rozpuści. Przesianą mąkę wsyp do garnka jednym energicznym ruchem. Mieszaj drewnianą łyżką do czasu, aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Ostudź je.  

2. Do zimnej masy wbijaj po jednym jajku, miksując ją na gładkie ciasto. Ciasto nakładaj łyżeczką na blaszkę wyłożoną pergaminem (łyżeczkę maczaj za każdym razem w gorącej wodzie), zachowując odstępy, bo podczas pieczenia ptysie urosną nawet trzykrotnie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 220 st. przez 20-25 minut. Wyjmij z piekarnika i końcówką ostrego noża zrób małe nakłucia, aby wypuścić parę. Ostudź. 

3. Krem: ubij śmietanę z pudrem. Dodaj obrany i zmiksowany banan - warto skropić go lekko sokiem z cytryny, by nie ściemniał. 

4. Ptysie rozkrój na 2/3 wysokości i napełnij kremem. Obie czekolady połam i rozpuść w gorącej śmietanie. Ostudź, polej ptysie.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje