Minitarty z ciasta francuskiego

Idealne na przekąskę.

Składniki:

  • 450 g dowolnych grzybów
  • 200 g mielonej wołowiny
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • jajko, roztrzepane
  • łyżka oleju
  • 2 młode cebulki, posiekane
  • 50 g masła
  • łyżeczka listków świeżego tymianku
  • 1/4 szklanki śmietany
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

1. Rozmroź ciasto. Rozgrzej piekarnik do 200 st. C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Z ciasta wykrój osiem kół o śr. 12 cm. Posmaruj je jajkiem. Z czterech wytnij pierścienie grubości 2 cm. Ułóż je na pełnych kółkach i dociśnij. Piecz 12 minut.

Reklama

2. Podsmaż na oleju cebulki. Zwiększ ogień i dodaj mięso, smaż 5 minut, aż zbrązowieje. Przypraw do smaku. Zdejmij z patelni.

3. Oczyść i pokrój grzyby. Smaż je na maśle 10 minut, mieszając tylko od czasu do czasu. Pod koniec dodaj tymianek, mięso i śmietanę.

4. Nałóż farsz do foremek z francuskiego ciasta. Posyp resztą tymianku.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje