Minitarty z pomidorami

Błyskawiczne danie na gotowym francuskim cieście

Składniki:

  • ok. 150-200 g gotowego ciasta francuskiego
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 100 g sera feta
  • jajko
  • 100 g śmietany 18 proc.
  • sól, zioła prowansalskie
  • świeża bazylia
  • mały słoiczek pesto bazyliowego
  • kilka czarnych oliwek

Reklama

Przygotowanie:1. Ciasto podziel na prostokąty, natnij na rogach i boki zawiń do środka, przyklejając na wodę lub jajko. Ponakłuwaj widelcem, piecz w 180ºC ok. 15 min, spłaszczając i ponownie nakłuwając.

2 Śmietanę rozmieszaj z jajkiem, dopraw ziołami, szczyptą soli. Posmaruj podpieczone ciasto. Połóż na tym pokrojony ser.

3 Pomidorki przekrój na połówki. Połóż na serze. Dodaj oliwki.

4 Minitarty posyp ziołami, polej lekko ogrzanym pesto. Piecz w 170ºC ok. 15 minut. Podaj z listkami świeżej bazylii.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje