Minitarty z rabarbarem

Słodki deser na wiosenne popołudnie.

Czas przyrządzenia: ok. 65 minut

Składniki

  • 220 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • łyżka drobnego cukru
  • 120 g masła
  • jajko
  • łyżka wody
  • łyżka bułki tartej

Składniki - nadzienie

  • 500 g rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • duża szczypta cynamonu
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania

1. Mąkę wymieszaj z solą i cukrem. Posiekaj masło i wymieszaj je palcami z sypkimi składnikami. Dodaj roztrzepane jajko i wodę. Wymieszaj, po czym zagnieć ręcznie. Jeśli ciasto wyjdzie za rzadkie lub za gęste, dodaj mąki lub wody. Zawiń ciasto folią i włóż do lodówki na godzinę. 

2. Na nadzienie obierz rabarbar i pokrój łodygi na grube plastry. Zasyp je cukrem i odstaw na 15 minut. Odsącz nadmiar soku. Wymieszaj rabarbar z cynamonem, sokiem z cytryny i mąką ziemniaczaną. 

3. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na cztery części. Każdą z nich cienko rozwałkuj i przełóż na wyłożoną papierem do pieczenia półkę piekarnika. Obsyp po wierzchu bułką tartą. Wyłóż pośrodku rabarbar, pozostawiając 3 cm wolnego brzegu. Zawiń ten brzeg do środka, lekko go dociskając. 

4. Piecz tarty 35-40 minut, aż ciasto się ładnie zezłoci. Po wyjęciu lekko ostudź i obsyp cukrem pudrem. 

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje