Miód dla smyka

Słyszałam, że miód jest bardzo zdrowy i poprawia odporność. Czy mogę dodawać go do herbatki albo mleka 9-miesięcznemu synkowi?

Dobroczynne właściwości miód traci po podgrzaniu do 40°C
Dobroczynne właściwości miód traci po podgrzaniu do 40°C123RF/PICSEL

Miód poza wyjątkowo słodkim smakiem, cudownym aromatem i niezwykłą konsystencją, ma też wiele cennych właściwości prozdrowotnych.

Między innymi działa jak naturalny antybiotyk, pomaga przy przeziębieniach oraz chorobach układu oddechowego, a poza tym - jak pani wspomniała - wzmacnia odporność.

Niestety, wszystkie te dobroczynne właściwości traci po podgrzaniu do 40°C, więc nie należy go dodawać do gorącej herbaty lub mleka.

Poza tym lepiej nie proponować go dzieciom przed 1. urodzinami. Po pierwsze, może uczulać.

Po drugie, bywa, że zawiera przetrwalniki bakterii produkujących botulinę. To szkodliwa substancja, na którą małe dzieci są szczególnie wrażliwe.

Odpowiedzi udzieliła: dr inż. Anna Stolarczyk, dietetyk z Centrum Zdrowia Dziecka

Mam dziecko
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas