Miód gruszkowy

Jest nie tylko smaczny, ale i ma wartości lecznicze. Przygotowany w domu miód gruszkowy można stosować w leczeniu migreny.

Miód
Miód123RF/PICSEL

Składniki:

  • 250 g miodu
  • 5 dużych gruszek
  • 22 g suszonego rozchodnika
  • 28 g suszonych owoców kopru włoskiego
  • 26 g mielonego imbiru
  • 24 g korzenia lukrecji

Przygotowanie:

Gruszki dokładnie myjemy, dzielimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Gotujemy ze skórka do miękkości w małej ilości wody, a następnie rozgniatamy na papkę. Do gruszek dodajemy płynny miód oraz zioła, dokładnie odmierzone i zmielone na proszek. Mieszamy i jeszcze ciepły miód wkładamy do słoiczków.

Przechowujemy w lodówce i zażywamy 3 razy dziennie: rano na czczo łyżeczkę do herbaty, po obiedzie 2 łyżki i wieczorem przed snem 3 łyżki.


Przepis na miód gruszkowy pochodzi z książki Magdaleny Gorzkowskiej "Zioła jak zbierać, przetwarzać, stosować".

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas