Miodownik

Aromatyczne ciasto z pomarańczami

Składniki dla: 10-12 porcji

Składniki - ciasto

  • 25 dag mąki pszennej
  • 2 pomarańcze (1 duża, 1 średnia)
  • 5-6 łyżek jasnego miodu
  • 4 jajka
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta kurkumy
  • szczypta drobnej soli
  • 3 łyżki brązowego cukru

Składniki - poncz

  • sok wyciśnięty z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki jasnego miodu

Sposób przygotowania

1. Ciasto: pomarańcze sparz. Z dużej otrzyj skórkę i wyciśnij sok. Mniejszą pokrój w pół- plasterki. Mąkę przesiej przez sitko, wymieszaj z proszkiem, kurkumą i solą. Piekarnik nagrzej do 170 st. C. Prostokątną foremkę wyłóż pergaminem. Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Następnie wymieszaj z pojedynczo dodawanymi jajkami, wbijając kolejne, dopiero gdy poprzednie połączy się z masą. Porcjami domieszaj mąkę z dodatkami i skórkę pomarańczową. Ciasto nałóż do foremki. Rozłóż półplasterki pomarańczy oprószone cukrem. Piecz ok. 40 minut. 

2. Poncz: podgrzej sok, przecedź przez sitko. Dołóż miód, mieszaj, aż składniki się połączą. Gdy ciasto ostygnie podziurkuj je, np. pałeczką do sushi. Miodownik polej równomiernie połową ponczu, omijając pomarańcze. Poczekaj, aż ciasto wchłonie płyn, skrop je resztą ponczu.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje