Miodownik z lukrem

Pyszne ciasto do kawy. Wystarczy dla wszystkich domowników, a nawet i dla gości!

Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 60 dag mąki
  • 20 dag miodu
  • szklanka cukru
  • 15 dag margaryny
  • łyżeczka sody
  • 5 jajek
  • 5 łyżek orzechów włoskich
  • rodzynki
  • orzechy laskowe
  • 2 łyżki otartej skórki z pomarańczy
  • łyżeczka aromatu lub likieru migdałowego
  • polewa toffi
  • szczypta soli

Sposób przygotowania

1. W rondelku rozpuść miód, masło i cukier. Wystudź. Masę wlej do przesianej mąki z sodą, dodaj żółtka i aromat, miksuj przez około 7 minut.Ubij pianę z białek i soli. Pianę i bakalie przełóż do ciasta przemieszaj. Zostaw do dekoracji 2 łyżki orzechów włoskich.

2. Małą tortownicę wyłóż papierem,przelej ciasto. Piecz w temperaturze 180°C przez 60 minut do suchego patyczka. Polewę rozpuść w kąpieli wodnej, polej przestudzone ciasto, posyp orzechami włoskimi.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje