Mirabelki, morele, a może porzeczki?

Owocowe słodkości.

Babeczki z morelami

Składniki:

  • po szklance mąki ryżowej i gryczanej (lub samej gryczanej)
  • żółtko
  • 150 g schłodzonego masła
  • szczypta soli
  • 3-4 łyżki wody

Nadzienie:

  • 600 g moreli bez pestek
  • 2/3 szklanki soku z winogron
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki miodu
  • łyżeczka rozmarynu
  • 500 g kremówki
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych

Przygotowanie:

Reklama

1. Wymieszaj obie mąki i sól. Dodaj pokrojone masło i wymieszaj, aby powstały "kluseczki". Dodaj żółtko roztrzepane z wodą i zagnieć ciasto. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub wody. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na 30 minut.

2. Rozgrzej piekarnik do 200 st.C. Podziel ciasto na 12 placuszków. Wyklej ciastem foremki, dociśnij (możesz wyłożyć foremki pergaminem - łatwiej wyjmiesz babeczki). Piecz 20 minut i zostaw w piekarniku, aby babeczki wystygły.

3. Zalej morele sokiem, gotuj ok. 5 minut. Dodaj cukier, miód i rozmaryn. Gotuj, aż większość płynu wyparuje. Pozostały sok oddziel od owoców, ostudź, po czym zmiksuj z kremówką.

4. Wyłóż śmietanową masę na ostudzone babeczki. Na wierzchu ułóż po kilka połówek moreli.

Sernik z musem porzeczkowym

Składniki:

  • 200 g herbatników
  • 1/4 szklanki zmiksowanych migdałów
  • 75 g roztopionego masła
  • 1/4 szklanki kremówki
  • 750 g mielonego twarogu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • skórka i sok z cytryny

Owocowy mus:

  • 200 g czarnych porzeczek
  • 1/4 szklanki cukru pudru

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 160 st.C. Zmiksuj dokładnie herbatniki, dodaj kremówkę, masło, rozdrobnione migdały. Wymieszaj. Wyklej herbatnikową masą formę do pieczenia (śr. 24 cm).

2. Zmiksuj twaróg, cukier, jajka, skórkę i sok z cytryny. Przełóż masę do formy. Zmiksuj składniki purée. Przecedź przez sitko, aby pozbyć się skórek i pestek. Polej wierzch sernika. Piecz 35 minut, wyjmij z piekarnika i ostudź.

Placek z chrupiącą posypką

Składniki:

  • 1 kg mirabelek z kompotu
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 200 g masła
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych

Przygotowanie:

1. Śliwki rozdziel na połówki, wyjmij z nich pestki i dokładnie osusz na sicie.

2. Natłuść blachę do pieczenia (wym. 17 x 27 cm), wyłóż ją papierem do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

3. Mikserem wymieszaj mąkę, zmielone orzechy, cukier i masło. Ciasto wyłóż na blat i zagnieć na gładką masę. Odłóż 1/3 ciasta. Resztą wyklej przygotowaną blachę. Wyłóż śliwki na ciasto. Resztę ciasta porwij na małe kawałki i przykryj nim śliwki (lekko je dociśnij). Posyp posiekanymi orzechami.

4. Wstaw ciasto do piekarnika i piecz 30-35 minut, aż posypka ładnie zbrązowieje. Wystudź na blasze, po czym pokrój na kwadratowe porcje.



Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje