Mirabelkowe galette

Mąkę wymieszaj w misce z cukrem i skórką cytrynową.

Składniki na 6-8 porcji:

  • 30 dag dojrzałych mirabelek
  • 15 dag mąki orkiszowej typ 700 lub mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru brązowego
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 2 łyżki mleka roślinnego lub zwykłego
  • 1/2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
  • kilka listków świeżej mięty lub melisy do dekoracji

Reklama

Sposób przygotowania:


1. Mąkę wymieszaj w misce z cukrem i skórką cytrynową. Masło lekko podgrzej i wlej do mąki. Domieszaj mleko. Delikatnie wyrób ciasto. Przykryj je i wstaw na 30 minut do lodówki.

2. Mirabelki umyj, dokładnie osusz. Przekrój na połówki i wydryluj. W miejsce po pestkach możesz włożyć suszone żurawiny. Piekarnik nagrzej do temperatury 180ºC.

3. Ciasto rozwałkuj bezpośrednio na arkuszu pergaminu, na blaszce. Na środku placka ułóż kopczyk z mirabelek. Brzeg ciasta (o szerokości około 4 cm) zawiń na owoce i lekko dociśnij. Całość posyp brązowym cukrem. Ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz 25-30 minut. Jeśli podczas pieczenia powstanie za dużo soku, nakłuj brzegi ciasta widelcem, by płyn wypłynął na zewnątrz. Udekoruj listkami mięty.

Szybsze studzenie: Upieczone ciasto przełóż wraz z pergaminem na kratkę, by równo ostygło.

Czas przygotowania: 50 minut

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje