Młode ziemniaczki z fasolką szparagową i sosem holenderskim

Wakacyjny obiad.

Składniki na 4 osoby:

- 750 g ziemniaków,
- sól,
- 750 g zielonej młodej fasolki,
- 1 pęczek zielonej pietruszki,
- 125 g masła,
- torebka (30) g sosu holenderskiego instant - sos można też przygotować wg przepisu, który znajduje się tutaj,
- 4 plasterki szynki parmeńskiej

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie umyć, wrzucić do osolonego wrzątku i gotować ok. 20 minut. Fasolkę umyć oczyścić i gotować ok 15 - 20 minut w osolonej wodzie. Pietruszkę umyć, drobno posiekać. Masło pokroić w kostkę. 1/8 l. wody podgrzać, dodać sos w proszku i wymieszać trzepaczką, zagotować, a następnie trzymać na małym ogniu powoli dodając masło ciągle mieszając. Ziemniaki odcedzić, ostudzić, obrać, posypać pietruszką. Fasolkę odcedzić i nakładać na talerze wraz z ziemniakami i szynką. Polewać sosem. Czas przygotowania: 35 minut Jedna porcja zawiera: 2520 kJ/602 kcal

Dowiedz się więcej na temat: S.O.S. | młode ziemniaki | ziemniaki | Fasolka szparagowa | Sos holenderski

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje