Moc ukryta w kiełkach

Kiełki zawierają mniej kalorii niż ziarna, za to wielokrotnie więcej witamin i minerałów oraz mniej substancji szkodliwych dla zdrowia. Są szczególnie polecane w diecie wegetariańskiej, osobom cierpiącym na anemię, osłabionym, rekonwalescentom, młodzieży kobietom w ciąży.

Dlaczego warto je jeść?

• Wzmacniają odporność - są bogatym źródłem witamin, zwłaszcza witaminy C, która chroni przed infekcjami,

Reklama

• pobudzają wydzielanie żółci, a więc przyspieszają przemianę materii,

• zawarty w kiełkach potas zwiększa wydolność organizmu i podnosi skuteczność ćwiczeń fizycznych,

• dostarczają wszelkich składników odżywczych, których nie brakuje w diecie na przełomie zimy i wiosny, a których niedobór często prowadzi do osłabienia układu nerwowego,

• zawarte w kiełkach antyutleniacze opóźniają okres starzenia i pomagają zachować urodę.

Wybierz coś dla siebie

• Rzodkiewka i rzeżucha - zawierają duże ilości witaminy C, przez co podnoszą odporność organizmu. Bogate są w siarkę, która korzystnie wpływa na wygląd włosów skóry i paznokci.

• Pszenica - bogata w witaminę B6, E cynk żelazo, magnez oraz miedź, które są przede wszystkim wskazane dla osób zmęczonych, podatnych na stres.

• Soczewica - dzięki zawartości dużej ilości białka, żelaza, magnezu, cynku i witaminy C bardzo dobrze wpływa na stan zębów i układ nerwowy.

• Soja - skutecznie koi nerwy, dodaje sił i apetytu, a to wszystko dzięki zawartości witaminy C i B1 oraz żelaza. Ponadto wzmacnia organizm, chroni żołądek i wątrobę oraz poprawia koncentrację.

• Fasola mung - jest bogata w białko. Bardzo pożywna, ma dużo antyutleniaczy zapobiegających chorobom serca i nowotworom.

• Słonecznik - dostarcza białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy D i E oraz cynku, żelaza i potasu. Uspokaja i odtruwa.

Dowiedz się więcej na temat: witaminy

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje