Mocno czekoladowe ciasto

Dla amatorów czekolady

Składniki:

  • 20 dag masła
  • 1/3 szkl. śmietany kremówki
  • 14 jajek
  •  szczypta soli
  • 2/3 szkl. cukru
  •  2 łyżki cukru waniliowego
  • 2/3 szkl.  mąki
  • 12 dag mąki ziemniaczanej
  • 5 tabliczek gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek rumu
  • tłuszcz i mąka do formy

Reklama

Przygotowanie:Masło stop, odstaw do przestudzenia. Śmietanę ubij. Oddziel żółtka od białek. Żółtka przelej do dużej miseczki. Białka ubij na sztywno. Podczas ubijania porcjami wsyp cukier oraz cukier waniliowy. Pianę z białek delikatnie połącz z żółtkami. Potem dodawaj po 2-3 łyżki stopionego masła i delikatnie całość wymieszaj.

Do masy dołóż śmietanę. Mąkę  wymieszaj z mąką ziemniaczaną. Porcjami wsyp do masy jajeczno- maślanej. Wymieszaj ciasto łyżką. Formę posmaruj tłuszczem. Oprósz mąką. Na spodzie rozsmaruj cienką warstwę ciasta.

Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 250°C, ustawionego na funkcję grillowanie. Piecz minutę.

Wyjmij, rozsmaruj kolejną warstwę i ponownie wstaw do piekarnika na minutę. Czynności powtarzaj, aż zużyjesz całe ciasto.

Czekoladę, stop, wymieszaj z rumem. Ciasto potnij na trójkąciki lub kwadraty. Oblej polewą.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje