Mostek cielęcy rolowany - Maciej Kuroń

1 mostek cielęcy (ok. 1,5 kg); 5 ząbków czosnku; miód; ostra papryka, tymianek, oregano, majeranek, sól, pieprz. Farsz: 750 g mielonej cielęciny; 1 jajko; 250 ml wywaru (może być z kostki); ostra papryka, tymianek, oregano, majeranek, czosnek granulowany, sól, pieprz.

Z mostka usuwamy żebra (łatwiej to zrobić, kiedy mięso jest bardzo świeże): odkrawamy grubszy brzeg mięsa i wypychamy kolejno kości, lekko nacinając błonę wzdłuż mostka. Następnie usuwamy chrząstkę. Z kości i chrząstki oraz małej ilości wody przygotowujemy wywar. Czosnek rozgniatamy lub siekamy i mieszamy z papryką, solą, pieprzem i ziołami. Można też dodać sosu sojowego lub przyprawy typu maggi. Mięso nacieramy przygotowaną pastą, następnie smarujemy miodem i odkładamy na 30 minut w chłodne miejsce, żeby nabrało aromatu. Przygotowujemy farsz: do mielonego mięsa wbijamy jajo (wystarczy jedno, bo cielęcina sama w sobie jest kleista), dodajemy ten sam zestaw ziół i przypraw co do pasty oraz czosnek granulowany. Dolewamy stopniowo schłodzony wywar i wyrabiamy farsz na jednolitą masę (można wyrobić w malakserze). Mostek wypełniamy farszem, zwijamy, formując podłużną roladę, i gęsto obowiązujemy bawełnianym sznurkiem. Mięso ułożone w brytfannie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 220-240 st. C, po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 200 st. C. Pieczemy jeszcze 90 minut, polewając mięso wodą i wytworzonym sosem. Jeżeli pod koniec pieczenia mięso nie jest dość chrupkie, jeszcze raz smarujemy je miodem i chwilę pieczemy. Po wyjęciu mostka z piekarnika usuwamy sznurek. Mostek kroimy na porcje, polewamy wytworzonym sosem i podajemy z ziemniakami nadziewanymi szpinakiem.

Reklama

Przepis pochodzi z książki "Kuchnia Polska. Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów" Macieja Kuronia, publikacji wydawnictwa Jacek Santorski & CO.

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Dowiedz się więcej na temat: cielęcina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje