Mousse au chocolat

Pyszny francuski deser.

Składniki na 4 porcje:

- 125 g gorzkiej czekolady,

Reklama

- 60 g masła,

- 3 jajka,

- 50 g cukru pudru,

- 2 cl koniaku,

- 100 g śmietany,

- ok 25 g kuwertury do dekoracji

Przygotowanie:

Czekoladę połamać na kawałki, razem z masłem włożyć do małego rondelka i nieustannie mieszając stopić na małym ogniu (można to zrobić również na parze). Odstawić do ostygnięcia. Jajka rozdzielić. Żółtka zmieszać z cukrem pudrem, a następnie dodać koniak i stopioną czekoladę. Białka ubić na pianę i delikatnie wmieszać. Krem czekoladowy rozdzielić do 4 salaterek i odstawić na 1-2 godziny w zimne miejsce. Śmietanę ubić (nie słodzić!). Na krem nakładać trochę bitej śmietany, dekorować kawałkami kuwertury.

Czas przygotowania 25 minut

Jedna porcja zawiera 2180 kJ/521 kcal

Wakacje dla miłośników kuchni francuskiej!

Dowiedz się więcej na temat: desery | kuchnia francuska

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje