Możesz jeść i chudnąć. Wystarczy, że wyrzucisz z diety cukier

Chcesz schudnąć, ale nie chcesz się głodzić? Słusznie! Najlepsze będzie stosowanie zdrowej diety, która pozwoli ograniczyć to, co najbardziej sprzyja tyciu - cukier! Mamy dla was kilka sprawdzonych przepisów, które są pyszne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu.

Zupa z pieczonej czerwonej papryki z fińskimi placuszkami

Ta zupa, skondensowany ładunek odżywczej słodyczy, pochodzi od Marii z bloga Scandie Foodie (Skandynawskie jedzonko). Maria jest Finką, stąd dodatek fińskich placuszków.

Reklama

Składniki na dwie porcje:

2 czerwone papryki, przekrojone na pół i oczyszczone z pestek

10 dag jednodniowego chleba na zakwasie

1 kopiata łyżka mąki migdałowej

500 ml wywaru z jarzyn

świeżo zmielony czarny pieprz

11 szklanki razowej mąki orkiszowej

11 łyżeczek proszku do pieczenia

szczypta soli

1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przyrządzani:

Rozgrzej piekarnik do 225°C. Ułóż kawałki papryki skórką do góry na blasze i piecz przez 15 minut, aż skórka zacznie czernieć. Przełóż paprykę do czystego woreczka foliowego. Nie wyłączaj piekarnika.

Czekając, aż papryka się upiecze, zrób placuszki. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Zmieszaj w misce mąkę, proszek do pieczenia i sól. Dolej 180 ml wody i oliwę i mieszaj drewnianą łyżką, aż powstanie jednorodne ciasto. Rozdziel je na 2 części i połóż na blasze. Uklep każdy z kawałków na krążek o grubości 1 cm. Każdy z krążków przetnij na 4 części (nie musisz odcinać placuszków od siebie, wystarczy, że natniesz krążek ciasta dość głęboko). Piecz przez 15 minut, aż się zezłocą.

Kiedy papryka ostygnie, obierz ją ze skórki i włóż do misy robota kuchennego lub blendera wraz z chlebem, mąką migdałową, wywarem z jarzyn i papryką. Miksuj do uzyskania gładkiej masy. Podawaj zupę na ciepło z także ciepłymi placuszkami. 

Wszystkie przepisy pochodzą z książki "Rzucam cukier"

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje