Mrożona herbata z miętą i cytryną

W gorące dni nasz organizm domaga się większego niż zwykle nawodnienia. Wtedy często sięgamy po chłodne napoje gazowane. Niestety nie są one najlepszym wyborem, ponieważ zawierają dużo cukru i tylko pozornie gaszą pragnienie. Lepiej samodzielnie przygotować coś zdrowszego. Łatwym w przyrządzeniu, orzeźwiającym i doskonale gaszącym pragnienie napojem jest mrożona herbata.

Herbata mrożona
Herbata mrożona123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Naszykuj dwie szklanki, jedną o pojemności 200 ml i w niej przygotuj herbatę miętową, zaś drugą o pojemności 400 ml wykorzystaj do zaparzenia herbaty. Po kilku minutach wyjmij torebki i przygotowane napary przelej do dzbanka. Dodaj cukier lub miód według uznania. Następnie dolej zimnej wody, wrzuć kilka plasterków cytryny i kostki lodu. Dla podkreślenia smaku do herbaty możesz wrzucić kilka listków mięty.

Mrożona herbata - domowa Ice TeaInteria Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas