Mrożona kawa z białą czekoladą

Dobra na popołudnie i wieczór

Składniki:

  • 1/2 l mocnej kawy – może być też zbożowa (8 łyżek)
  • 200 ml zimnego mleka pełnotłustego
  • 8 łyżeczek cukru
  • 12-16 kostek lodu
  • 4 gałki lodów (waniliowych, karmelowych, kawowych)
  • 150 ml kremówki
  • 10 dag białej czekolady
  • 1/4 szklanki mleka

Reklama

Przygotowanie:

1. Wysokie szklanki wstaw do zamrażarki. Zaparzoną kawę szybko schłodź, wstawiając ją do naczynia z zimną wodą.

2. Do blendera włóż kostki lodu, cukier, mleko, kawę i szybko zmiksuj. Wyjmij szklanki z zamrażarki, wlej do nich kawę i wstaw do lodówki.

Jeśli nie masz blendera, napełnij kawą 12 foremek na lód i ją zamroź. Kawowe kostki wrzuć do szklanek (po 3) tuż przed podaniem.

3. Białą czekoladę połam, podlej mlekiem. Mieszając, rozpuść ją na małym ogniu. Przestudź.

4. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Wmieszaj do niej delikatnie roztopioną czekoladę (wlewaj ją cienkim strumykiem).

5. Do każdej szklanki z kawą włóż po gałce lodów, a wierzch udekoruj czekoladową śmietaną.

Dowiedz się więcej na temat: koszt | przepis | 30 minut

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje