Mrożony keks zebra

Efektowny mrożony deser.

Składniki:

- 50 dag twarogu,
- 6 łyżek soku z cytryny,
- 8 dag + 3 łyżki cukru,
- 25 dag śmietanki kremówki,
- 30 dag jagód,
- 8 dag masła,
- 15 dag herbatników,

Przygotowanie:

Twaróg utrzyj z 8 dag cukru, 3 łyżkami soku z cytryny . Dodaj ubitą na sztywno śmietankę. Odłóż łyżkę jagód, resztę zmiksuj z 3 łyżkami cukru.
Formę keksową (25 cm) wyłóż folią przezroczystą. Na spodzie rozsmaruj 4 łyżki masy twarogowej. Zamrażaj 20 minut. Następnie na tym rozsmaruj 2 łyżki musu jagodowego. Zamrażaj 15 min. Czynności powtarzaj 4-5 razy.
Masło stop, wymieszaj pokruszonymi herbatnikami. Rozsmaruj na ostatniej zamrożonej warstwie keksu. Przykryj folią przezroczystą i zamrażaj 6 godzin. Na 45 min przed podaniem przełóż do lodówki, aby lekko rozmarzł. Pokrój w plastry-kwadraty. Udekoruj odłożonymi jagodami. Czas przygotowania: 30 minut

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje