Mrożony nugat na deser

Nugat, czyli deser z piany z białek, miodu i orzechów, popularny we Francji, Hiszpanii czy Włoszech, ma też swoją mrożoną wersję. Przygotowanie deseru nie jest zbyt trudne, może znajdzie zwolenników?

Deser nugatowy
Deser nugatowy123RF/PICSEL

Podobno nugat narodził się w Cremonie. Po raz pierwszy został przygotowany z okazji ślubu Bianki Marii Visconti z Franciszkiem Sforza w 1441 roku. Deser miał zostać podany w kształcie Torrazzo, wysokiej dzwonnicy katedry, symbolu miasta, którą Bianka Maria wniosła w posagu. Przypuszcza się jednak, że ta legenda powstała na początku XX wieku na potrzeby kampanii reklamowej, a prawdziwe pochodzenie słodkiego nugatu nie jest do końca znane.

Do przygotowania mrożonego nugatu potrzebujemy: 150 g migdałów (ze skórką), 75 g pistacji, 3 łyżki cukru pudru, 3 jajka, 100 g miodu akacjowego, 100 g cukru.

Rozgrzewamy piekarnik do 150 st. C. Migdały i pistacje pieczemy w piekarniku przez 10 do 15 minut. Uprażone przekładamy na patelnię i posypujemy cukrem pudrem. Ogrzewamy, aż cukier się rozpuści i zamieni się w karmel, mieszamy.

Tak przygotowane migdały i pistacje układamy na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia, studzimy. Gdy wystygną, miażdżymy je.

Oddzielamy białka od żółtek jaj. Podgrzewamy miód w rondlu. Ubijamy białka, a podczas ubijania stopniowo dodajemy gorący miód. Osobno ubijamy cukier z żółtkami, aż będą białe. Delikatnie łopatką mieszamy białka z żółtkami. Na koniec dodajemy migdały i pistacje.

Masę wlewamy do foremki do ciasta wyłożonej folią spożywczą lub do małych foremek. Wkładamy do zamrażarki na 2 godziny lub na 12 godzin (w przypadku, gdy użyliśmy formy do ciasta).

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas