Muffinki marchewkowe

Spróbuj innej wersji ulubionego deseru!

Składniki:

  • 12,5 dag Kostki do pieczenia Kasia 
  • 25 dag mąki pszennej
  • 12,5 dag cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3-4 spore marchewki
  • Na lukier: 2 łyżki wrzątku 15 dag cukru pudru ok. 3 dag posiekanych pistacji

Przygotowanie:

1. Do miseczki wsyp mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól oraz cynamon. Marchewki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średnich otworach. Kostkę do pieczenia Kasia rozpuść, odstaw do przestudzenia.

Reklama

2. Jajka wbij do miseczki. Roztrzep je widelcem i wymieszaj z przestudzoną margaryną. Domieszaj startą marchewkę. Masę marchewkową porcjami domieszaj do sypkich składników. Wymieszaj całość łyżką. Formę na muffinki wyłóż papierowymi foremkami. Nałóż porcje ciasta. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180˚C. Piecz ok. 25 minut.

3. Gotowe muffinki ostrożnie wyjmij z formy i wystudź. W tym czasie cukier puder utrzyj z wrzątkiem na gładki lukier. Posmaruj nim ciastka. Wierzch posyp pistacjami.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje