Muffinki z serem, chili i słonecznikiem

Na imprezę w gronie znajomych - idealne!

Muffinki wytrawne
Muffinki wytrawnemateriały prasowe

Papryki pokroić w drobną kostkę, oliwki posiekać w plasterki i razem podsmażyć na łyżce oliwy, na wolnym ogniu przez około 3-4 minuty. Odstawić do wystygnięcia. Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, sól, zioła prowansalskie i wszystko dokładnie wymieszać. Następnie dodać jajka, mleko, oliwę i wymieszać. Ser pokroić w centymetrową kostkę, bazylię posiekać, dodać do ciasta i ponownie wymieszać. Dodać również ziarna słonecznika. Tak przygotowane ciasto wyłożyć do foremek na muffinki lub do specjalnej blaszki muffinkowej i piec w piekarniku rozgrzanym do 160 st. C przez około 30 minut, aż do zarumienienia. Wyśmienite na ciepło lub na zimno.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas