Muffiny czekoladowe z cukinią

Zdrowe grzeszki.

Czy można połączyć kulinarne grzeszki ze zdrową dietą? Pomysłem na taki kulinarny miraż zdrowej diety i słodkiego co nieco zdradza Grażyna Bober-Bruijn, autorka książek "Pyszne do pudełka" i "Pysznie bez glutenu" proponując muffinki czekoladowe z cukinią.

Reklama

Muffiny czekoladowe z cukinią wydają się dość nietypowym połączeniem. Choć w dobie różnych kulinarnych eksperymentów, gdzie nie rezygnując ze zdrowej diety przygotowujemy pyszne desery, nie powinny dziwić. Takim pomysłem na coś zdrowego i coś słodkiego dzieli się Grażyna Bober-Bruijn autorka książek "Pyszne do pudełka" i "Pysznie bez glutenu".

- Faktycznie połączenie cukinii i tradycyjnych muffinek czekoladowych wydaje się zaskakujące. Ale zapewniam, że są one po prostu pyszne i mogą być doskonałą przekąską w pracy. Smak cukinii jest praktycznie niewyczuwalny" - podkreśla Grażyny Bober-Bruijn.

Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu: cukinię trzemy na tarce na grubych oczkach, dodajemy mąkę, czekoladę, odrobinę cynamonu i jajka. Wstawiamy do piekarnika i gotowe. Jak podkreśla autorka popularnych książek kulinarnych, ciasto nie jest suche i co najważniejsze, muffinki można zamrozić i sięgnąć po nie, kiedy najdzie nas ochota na coś słodkiego.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje