Muffiny z boczkiem, cebulą i rozmarynem

Możesz dodać świeżą papryczkę chili.

Składniki:

●2 łyżeczki oleju

Reklama

●6 plasterków chudego boczku lub bekonu

●cebula

●ok. 2 i 2/3 szklanki mąki

●2 łyżeczki proszku do pieczenia

●szczypta soli

●łyżeczka suszonego, sproszkowanego rozmarynu + świeży do dekoracji

●2 jajka

●szklanka mleka

●125 g stopionego masła

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180ºC. Pokrój boczek w kosteczkę i przesmaż na patelni na oleju. Na tej samej patelni zeszklij posiekaną cebulę.

2. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli oraz rozmarynem. W drugiej misce wymieszaj jajka z mlekiem. Przelej do miski z mąką i dodaj masło, cebulę i boczek. Wymieszaj.

3. Formę muffinkową natłuść lub wyłóż papilotkami. Nałóż ciasto do 3/4 wysokości. Udekoruj wierzch muffinek rozmarynem. Piecz 20-30 min.


Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje