Muffiny z fetą i suszonymi pomidorami

Pomysł na podwieczorek.

Składniki:

●ok. 2 i 2/3 szklanki mąki

Reklama

●2 łyżeczki proszku do pieczenia

●słoiczek pomidorów suszonych w oleju

●200 g sera typu feta

●łyżeczka sody

●szczypta soli

●łyżeczka słodkiej papryki w proszku

●zioła, np. oregano, bazylia

●2 jajka

●1/2 szklanki kwaśnej śmietany

●1/2 szklanki zimnej wody

●100 g stopionego masła

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Pomidory osącz, pokrój w paseczki (możesz też od razu kupić pokrojone). Ser feta pokrój w kosteczkę lub pokrusz.

2. Połącz suche składniki: mąkę, proszek, sodę i przyprawy. Wymieszaj składniki płynne: roztrzepane jajka, śmietanę, wodę i masło. Połącz składniki suche i płynne. Dodaj pomidory i ser. Nałóż ciasto do natłuszczonych ceramicznych naczynek lub papilotek w formie muffinowej (maks. do 3/4 wys.). Piecz 30 min.

Do ciasta możesz dodać otręby, około 2 łyżek - babeczki będą nie tylko pyszne, ale staną się lżej strawne.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje