Muffiny z malinami i białą czekoladą

Walentynkowy patent dla dwojga!

Jeśli zapomnieliście zarezerwować stolik w eleganckiej restauracji, nie macie ochoty na seans w zatłoczonym kinie - spędźcie ten dzień spontanicznie i miło w domowym zaciszu. Nie ma większej frajdy niż gotowanie i pieczenie we dwoje! Nie od dziś wiadomo, że do serca trafia się przez żołądek. Nawet te najbardziej zatwardziałe zmiękną, kiedy spróbują wspólnie upieczonych muffinek. Zapach pieczonego ciasta, maliny i biała czekolada to idealne afrodyzjaki. Niech pomysł na wypieki w specjalnie przygotowanych do tego jednorazowych foremkach będzie dla ciebie inspiracją!

Składniki:

Reklama

· 100 g masła

· 3 jajka, osobno białka i żółtka

· 150 g drobnego cukru

· opakowanie (40 g budyniu śmietankowego)

· 130 g mąki pszennej

· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

· 100 g śmietanki 30%

· 100 g posiekanej białej czekolady

· 150 g malin

· foremki aluminiowe na muffiny np. marki Gosia

Przygotowanie:

1. Masło rozpuścić w rondelku, ostudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą jasną masę, dodać budyń wymieszany z mąką i proszkiem oraz śmietanę i połączyć. Białka ubić na sztywno i delikatnie, ale dokładnie połączyć z ciastem. Na koniec wmieszać czekoladę i maliny, ciasto rozłożyć do dwóch foremek na muffinki.

2. Piec 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Nieco ostudzone babeczki wyciągnąć i dokończyć studzenie na kratce kuchennej. Babeczki można serwować z kremem z mascarpone utartego z cukrem waniliowym.  

Smacznego!

materiały prasowe

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje