Muffiny z serem i szynką

Szynkę pokrój w drobną kostkę. Do miski wbij jajka i roztrzep widelcem.

Składniki na ciasto:

  • 25 dag mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 220 ml mleka
  • 75 ml oleju
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1,5 łyżeczki oregano

Składniki na nadzienie:

  • 10 dag szynki w kawałku
  • 10 jajek
  • 3 dag sera żółtego do posypania
  • szczypiorek
  • masło

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Szynkę pokrój w drobną kostkę. Do miski wbij jajka i roztrzep widelcem. Wlej mleko, olej, dodaj szynkę, zioła i wymieszaj. Do drugiej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, sól i wymieszaj. Połącz zawartość obu naczyń i wymieszaj.

2. Formę na muffinki wysmaruj masłem i wlej trochę ciasta do zagłębień formy. Do każdego wbij jajko i przykryj resztą ciasta. Posyp startym serem i piecz w temperaturze 190°C przez 25 minut. Posyp szczypiorkiem.

Czas przygotowania: ok. godziny

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje