Muffiny z żółtym serem i szynką

Smakują równie świetnie z sosem pomidorowym.

Składniki:

●2 jajka

Reklama

●2,5 szklanki mąki

●125 ml oleju

●250 ml mleka

●2 łyżeczki proszku do pieczenia

●200 g szynki

●100 g lekko ostrego żółtego sera

●łyżeczka ziół prowansalskich

●łyżeczka suszonej pietruszki

●szczypta soli i pieprzu

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Ser zetrzyj na tarce, szynkę pokrój w drobną kostkę (możesz, ale nie musisz, podsmażyć ją na odrobinie oleju).

2, Mąkę przesiej z proszkiem. Osobno roztrzep jajka z mlekiem i połącz z olejem. Następnie wymieszaj z suchymi składnikami, czyli mąką i proszkiem.

3. Do ciasta dodaj szynkę, ser, zioła oraz sól oraz pieprz. Ciastem napełnij foremki do 2/3 wysokości (jeśli foremki są np. aluminiowe lub ceramiczne, lekko je natłuść) lub nałóż je do dużej formy muffinowej wyłożonej papilotkami. Piecz ok. 20-25 do zrumienienia.

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje