Murzynek

To ciasto większość z nas pamięta ze swojego dzieciństwa. Warto zrobić je swoim pociechom.

Smak znany z dzieciństwa
Smak znany z dzieciństwa 123RF/PICSEL

1. Do garnka wlej wodę, dodaj oba rodzaje cukru, przesiane kakao oraz margarynę. Garnek ustaw na najmniejszym płomieniu i podgrzewaj, aż margaryna się roztopi. Następnie wszystkie składniki wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Zdejmij z ognia i odlej pół szklanki, zaś resztę odstaw do ostygnięcia.

2. Do wystudzonej masy dodaj całe jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszaj mikserem na średnich obrotach. Gdy będzie już gładkie i pozbawione grudek, przełóż je do okrągłej formy, najlepiej z kominkiem.

3. Ciasto wstaw do nagrzanego do temperatury 170° C piekarnika i piecz około 40 minut.

4. Po wyjęciu odczekaj, aż murzynek ostygnie. Wyjmij go z formy i polej wcześniej odstawioną polewą. Gdyby wcześniej zastygła, naczynie z polewą ustaw w garnku z bardzo ciepłą wodą i przykryj. Po 5 minutach wyjmij z wody, przestudź, polej nią wierzch ciasta i posmaruj boki. Gdyby ciasto miało zanadto przypieczone brzegi, przed polaniem odkrój je. Na zastygającą polewę wysyp pokruszone orzechy i migdały.

Wyjątkowy tort "Czarny las"Interia Kulinaria
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas