Murzynek z jabłkami

Idealny dla miłośników czekolady

Czas przyrządzenia: 40 minut
Składniki dla: 10-14 porcji

Składniki

  • kostka masła 1/2 szklanki wody
  • ok. 1,5-1,7 szklanki cukru
  • 4 bardzo kopiaste łyżki kakao
  • ok. 2,5 szklanki mąki
  • kieliszek rumu
  • olejek migdałowy
  • olejek arakowy
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 duże jajka (lub 4 małe)
  • masło do posmarowania i tarta bułka do wysypania formy
  • szczypta soli
  • 3 jabłka

Sposób przygotowania

1. Masło, 1/2 szklanki wody, rum, olejek migdałowy, olejek arakowy, cukier oraz kakao powoli rozpuść w dużym garnku na małym ogniu na dość gęstą, gładką czekoladową masę (jeśli chcesz, z tej masy możeszodlać teraz 1/2 szkl. na polewę). Przestudź. Następnie dodaj do masy mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, szczyptę soli, umyte, obrane, pokrojone jabłuszka i wymieszaj.
2. Białka ubij ze szczyptą soli i wmieszaj do ciasta na samym końcu – w taki sposób, aby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza.
3. Ciasto przelej następnie do natłuszczonej masłem i wysypanej tartą bułką okrągłej formy. Piecz ok. 40-50 minut w temperaturze 180°C (murzynek jest gotowy, gdy pęknie, a wbijany w niego drewniany patyczek jest suchy). Gotowe ciasto dowolnie udekoruj(np. odłożoną masą).

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje