Murzynek z owocami leśnymi

Smakuje wyśmienicie do porannej kawy

Czas przyrządzenia: 60 minut
Składniki dla: 10 porcji

Składniki

  • 400 g gorzkiej czkolady, posiekanej
  • 250 g masła
  • 1 i 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1/4 szklanki wody
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 5 jajek
  • szklanka mielonych orzechów laskowych(lub mąki orzechowej)
  • do podania: owoce leśne (mogą być mrożone) i kakao

Sposób przygtowania

1. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Natłuść formę o średnicy 22 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia. 

2. Czekoladę i masło rozpuść w kąpieli wodnej. Ucieraj je, aż powstanie gładka masa. 

3. W rondelku rozpuść cukier w wodzie. Dodaj gorący syrop do czekolady i wymieszaj. Oddziel żółtka od białek. Dodaj esencję waniliową i żółtka. 

4. Mikserem ubij białka na sztywną pianę. Dodaj ją partiami do masy czekoladowej. Połowę przełóż do miski i wymieszaj z utartymi orzechami. Przełóż ciasto do przygotowanej formy. Wyrównaj i wstaw do piekarnika na 20 minut. Wyjmij i wlej resztę ciasta. Piecz kolejne 20 minut. Ostudź ciasto w formie. 

5. Podawaj ciasto posypane odrobiną kakao i owocami.  

Reklama

Najlepsze tematy

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje